вторник, 18 февруари 2020 г.

Шаби Шик без много изтъркано



Накрая това се получи. Минах през няколко етапа. Снощи докато пишех първата част беше така  и си мислех, че е готов. Тази сутрин станах с идеята, че не ми харесва и, че трябва да е по-шаби, по-просто и по-селско. И не съжалявам, поиграх си, не стана както го планирах и минах на план Б.

Тъй като правя тези мебели предимно за продаване, като нямам върху какво да работя  в някой момент  взимам каквото ми падне или както в случая този беше без пари. Не търсех такъв, нямах план да боядисвам нещо в този стил, всъщност преди да започна да го чистя не бях и обърнала внимание колко е очукан. В случая просто оставих мебелът да ме води, очуканото си води до шаби шик стил. Опитах да го направя малко микс и да оставя дървените части, които бяха в добро, направо перфектно състояние просто дървени, също чекмеджето, на което добавих и златисто със шаблон, но някак не беше това... Днес сутринта най-накрая ми се избистри и го добоядисах целия бял. Така че вече е готов за пускане на пазара.

Боята е тебеширена. Аз съм голям фен на ваксите и не мисля, че въобще има нужда да се ползва тебеширена боя ако после ще се запечатва с лакове, просто за мен ваксата е задължителна -  попива в боята и придава една неповторима дълбочина на цвета. Заради петната от дървото така или иначе боята беше мръсно жълтеникаво, с ваксата стана по-видимо, а аз сложих и тъмна вакса и така си придоби остарял вид.  Аз не съм любител на протъркването и шкуренето, правя го като е необходимо, но понякога както в случая ми се струва, че и без това се получава състарения ефект само с вакси. Ето малко снимки




Реално гледах да не прекаля с тъмната вакса, както казах и без нея беше доста пожълтяло, малко по ръбчетата, по извивките, тук таме да позацапам и толкова. Основното при работата с тъмна вакса е да не прекаляваме, второто съществено правило е да се ползва само и единствено след като е положена прозрачната вакса, като се изчаква прозрачната да попие леко преди нанасяне на тъмната, но да не засъхне изцяло. Аз все още се опитвам да нацеля правилния начин на работа с тъмните вакси, опитвам се и да нацеля най-удобната за мен.

За шкафа не мога да кажа, че ми е любимата работа. Аз много ги харесвам простите бели изтъркани мебели, класика са. Аз бих си го ползвала с кеф като кухненски остров ако имах място за такъв. Почитател съм на еклектичните стилове, обичам контраста на старо с ново, на лукс с рустик простота и разни такива. Но като за продаване е малко претенциозно и не е най-търсения стил та ще видим, па като не го вземат, ще разкарам моя икейски скрин и ще си ползвам това за тоалетка в спалнята

Това засега. Давам си сметка, че снимките са ми ужасни, ще се опитам да се старая повече


Няма коментари:

Публикуване на коментар